מאחר ואין תקנים בכל מה שקשור לתכשיטים, יהלומים וטבעות אירוסין, נוצרו מיתוסים שונים ודעות שונות במה שקשור לרכישה של אותם מוצרים.
בכתבה זו אנסה לנפץ מספרר מיתוסים הרווחים בציבור ודברים נוספים אותם בעלי חנויות התכשיטים לא מספרים לכם. נתחיל במה שקשור לזהב עצמו.
מיתוס: זהב 14 עדיף על זהב 18.
לא נכון: תלוי בתכשיט עצמו. לטבעות מומלץ זהב 14 מאחר והטבעת נמצאת על האצבע והיד מופעלת כל הזמן, הטבעת מקבלת מכות בחלקה התחתון אי-לכך עדיף טבעת חזקה ועמידה. הזהב הוא חומר רך. ככל שמרכיב הזהב בטבעת נמוך יותר ומרכיבי המתכות האחרות שנמצאות בתרכובת הזהב גבוהים יותר, הטבעת קשה יותר והסיכוי שתפגע בעיקר בחלקה התחתון נמוך יותר. אי-לכך בטבעות יש לתת עדיפות לזהב 14. לעומת זאת בעגילים או בתליונים בגלל רגישות יתר של העור ובשל העובדה שאין צורך בגוף חזק, אפשר לקנות זהב 18.
מיתוס: זהב לבן עדיף על זהב צהוב.
לא נכון: זו שאלה של אופנה, כמו-כן תלוי בצבע העור. לצבעי עור שונים מתאימות מתכות שונות. כמו-כן תלוי בצבעם של היהלומים שמשבצים בטבעת. לטבעת מזהב לבן עדיף לשבץ יהלומים לבנים בצבע G ומעלה. הזהב הלבן מחזק ומשביח את צבעו הלבן של היהלום. לעומת זאת אם נשבץ יהלום צהבהב כמו K ומטה בזהב לבן, הזהב הלבן יגביר את הניגוד והיהלום ייראה צהוב יותר.
אם נשבץ יהלום לבן בזהב צהוב, הזהב הצהוב מקרין צהבהבות ליהלום הלבן והיהלום נראה פחות לבן.לחילופין, אם נשבץ יהלום צהבהב בזהב צהוב, היהלום ייראה לבן יותר. מאחר והצבע הצהוב של הטבעת נוגד את הצבע הצהבהב הקל של היהלום והיהלום נראה בהיר יותר.
מיתוס: בזהב לבן עדיף לקנות זהב 18 ולא 14.
לא נכון: ההיפך הוא הנכון. זהב לבן לא קיים בטבע. זהב לבן הוא למעשה ציפוי של רודיום (מתכת ממשפחת הפלטינה) על הזהב הצהוב. מאחר ואנו מצפים את הזהב, אין טעם לצפות זהב 18 שהוא יקר יותר מאחר וממילא לא רואים את הזהב. אי-לכך בטבעות ותכשיטי זהב לבן עדיף לקנות זהב 14 הוא יותר זול וממילא אנו מצפים אותו . אי לכך אין טעם לקנות מוצר יקר ולצפות אותו. זו עובדה שחנויות התכשיטים לא אומרות לצרכן וזאת על-מנת למכסם את ריווחיהם.
מיתוס: השימוש בתכשיטי פלטינה עדיף על זהב.
לא נכון: תלוי באיזה תכשיט מדובר. הפלטינה מתאימה בעיקר לשיבוץ ביהלומים איכותיים ולבנים מאוד. לפלטינה גוון כחלחל הגורם ליהלום לבן להיראות יותר טוב. הפלטינה לא מתאימה לשיבוץ יהלומים H ומטה – היהלומים ייראו צהובים יותר.
מיתוס: מאחר ומחירה של הפלטינה כיום נמוך ממחיר הזהב, עדיף להשתמש בפלטינה.
לא נכון: מרכיב הזהב בתכשיט הוא 14 (58% זהב) או 18 (75% זהב), כך שאנו משלמים 58% או 75% ממחיר הזהב. לעומת זאת, מרכיב הפלטינה בתכשיט הוא 100% ולכן אנו משלמים מחיר מלא על הפלטינה. דבר זה מתבטא בהכפלת מחיר התכשיט.
מיתוס: מה שחשוב ביהלום הם הצבע והניקיון.
לא נכון: הגורם החשוב ביותר ביהלום הוא עבודת הליטוש הכוללת זוויות ליטוש מדוייקות, סימטריה מדוייקת וצחצוח מושלם. העבודה האיכותית גורמת ליהלום החזר אור מכסימלי וזה נותן ליהלום את הברק והיופי שלו. לפעמים יהלום צהבהב בניקיון בינוני בעבודת ליטוש מושלמת נראה יותר טוב בתכשיט מיהלום לבן עם עבודת ליטוש גרועה.
מיתוס: אין טעם לקנות יהלום איכותי בטבעת האירוסין – ממילא לא רואים אותו.
לא נכון: טבעת אירוסין היא התכשיט היחיד הנקנה לכל החיים ומלווה את בני הזוג לנצח. לפיכך אין טעם לחסוך דווקא במוצר שאמור לשמש אתכם שנים רבות מה גם שההבדל במחיר בין טבעת אירוסין עם יהלום נחות לטבעת אירוסין עם יהלום איכותי יכול להגיע ל- 2000 ש"ח (בהנחה ומדובר ביהלום בין 0.50 – 0.40 קראט). אם מדובר ב- 2000 ש"ח השקעה נוספת לטווח של עשרות שנים למוצר איכותי, עדיף לקנות מוצר איכותי.
מיתוס: לאישה שלא אוהבת תכשיטים אין צורך להשקיע בטבעת אירוסין.
לא נכון: גם אם אשתך לא אוהבת תכשיטים, לטבעת האירוסין שלה היא תתייחס בצורה שונה. טבעת האירוסין מעבר להיותה תכשיט היא מסמלת את הקשר המיוחד בין בני הזוג וההתייחסות אליה שונה מאשר לכל תכשיט, אי-לכך ההשקעה בטבעת האירוסין הכרחית.
מיתוס: לא כדאי לקנות יהלום איכותי מאחר והוא מתלכלך עם הזמן ומאבד מהברק.
לא נכון: יהלום איכותי לא מאבד ברק לעולם. יהלום כמו כל מוצר אחר הקיים בעולם מתלכלך מידי פעם. יש לנקותו מידי פעם עם מטלית ספוגה באלכוהול והברק חוזר לקדמותו.
מיתוס: קניית תכשיטי יהלומים דרך האינטרנט בחו"ל עדיפה מאשר בחנות תכשיטים בישראל.
לא נכון: מי שאין בידו רישיון עיסוק ביהלומים לא יכול להכניס לארץ יהלומים ותכשיטים. גם אם תזמין יהלומים מאתר בחו"ל, לא תוכל לשחררם במכס והיהלום יוחזר למוכר בחו"ל. היחיד שיכול לשחרר יהלומים שנקנים בחו"ל הוא מי שיש לו רישיון עיסוק ביהלומים וחבר בורסת היהלומים. כך שלתושב ישראל אין אפשרות לקנות יהלומים ותכשיטים דרך האינטרנט וזאת על-אף שאין מכס על יהלומים ולמרות העובדה שאפשר לקנות מוצרים עד 1200 ש"ח – יהלומים לא נכללים במוצרים אלו.