D-E-F יהלומים חסרי צבע(לבנים) לעומת G-H-I-J יהלומים כמעט חסרי צבע
להלן מייל שקבלנו מקורא:
"אני מחפש טבעת אירוסין עם יהלום. אני חושב שאני יודע מה אני מעדיף מבחינת ניקיון יהלום, משהו בטווח של ניקיון VS-2, או אולי אפילו יהלום ניקיון SI-1 נחמד צריך לעשות את העבודה, בהנחה כמובן שהוא 100% נקי לעין. אבל מה שאני לא מצליח להבין הם ההבדלים בצבע בין D-E-F Colorless ליהלומים G-H-I-J Near Colorless, וההשפעות על הצבע . האם תוכל לומר לי היכן עלי למתוח את הגבול אם אני רוצה שהיהלום יראה מלמעלה בהיר ולבן ללא צהבהבות?"
הבנת הטווחים השונים של צבעי יהלומים:
הדבר החשוב ביותר שיש להבין כאשר בוחנים יהלומים בצבעים שונים, הוא שכל דרגת צבע מבוססת על טווח צבעים, וכל דרגת צבע נמצאת בטווח רחב יותר של צבעים. כאשר יהלומים מדורגים בצבע, אנו למעשה מדרגים אותם בגלל היעדר צבע, ולא נוכחות של צבע.
חשוב גם להבין שהפרופורציות של יהלום, כמו גם מידת הדיוק האופטי יכולים להשפיע על התפיסה שלנו לגבי צבע היהלום, וכמה בהיר היהלום נראה, וזו הסיבה שאנשים חושבים לעתים קרובות שיהלומים בעבודה מצוינת או טובה מאד הם בצבע גבוה יותר.
יהלומים המדורגים כ-D-E-F חסרי צבע מכונים בתעשיית היהלומים כבעלי "צבע גבוה יותר" ואילו יהלומים בעלי צבע צהוב קלוש, כגון אלו בטווח K-L-M-N, מתוארים כ"נמוכים יותר בצבע" מכיוון שהם נמוכים יותר בסולם האלפביתי המשמש לייצוג צבעי יהלומים.
שימו לב כי סולם דירוג הצבעים עבור יהלומים לבנים מתחיל ב-D-Colorless עד לZ-Z-Yellow. האותיות A-B-C אינן משמשות לייצג דרגות צבע של יהלומים, ככל הנראה בגלל שחלק מהתכשיטנים השתמשו באותיות אלו כדי להתייחס לדרגות ניקיון של יהלומים לפני יצירת מערכת דירוג היהלומים GIA.
כאשר אנשים מתוודעים לראשונה לדירוג צבע יהלומים, הם מרגישים לעתים קרובות שהם חייבים לקנות יהלום שצבעו גבוה יותר, כדי שהיהלום יהיה יפה, אולם המציאות היא שלצבע היהלום יש מעט מאוד קשר ליופי האמיתי של יהלום .זו רק אינדיקציה לצבע הגוף של גביש היהלום, הנפח האמיתי של החזר האור, הנצנוץ ואפילו עוצמת הניצוץ יוכתבו לחלוטין על ידי הפרופורציות ואיכות החיתוך של היהלום.
מגוון צבעי היהלומים חסרי הצבע D-E-F:
דרגת צבע היהלום של D-color שמורה ליהלומים המפגינים היעדר מוחלט של צבע, כאשר הם ממוקמים עם צד השולחן (החלק העליון) של היהלום כלפי מטה על מגש פלסטיק לבן כך שהעוקץ (הנקודה התחתונה) של היהלום פונה כלפי מעלה, ונראה מבעד לפרופיל הצד של היהלום, תחת אור מבוקר של מכונת GIA Diamond (צבע GIA Diamond ) בחדר חשוך לחלוטין, כך שהצבע והגוון של היהלום נוטים פחות להיות מושפעים מהצבע של כל דבר אחר שעשוי להיות קיים בחדר, כגון צבע הבגד של הגמולוג הבודק.
יהלום בצבע E מפגין קצת יותר צבע מיהלום בצבע D, אבל לא עד כדי כך שיהיה קל לאדם הממוצע להבחין.
יהלום בצבע F מפגין קצת יותר צבע מיהלום בצבע E, אך לאדם ממוצע יהיה קשה לזהות צבע ביהלום בצבע F, ייתכן שהוא יוכל להבחין בהבדל בין צבע D ויהלום בצבע F, אם רואים אותם אחד ליד השני בסביבת תאורה הנכונה… זה יהיה קשה.
מגוון צבעי היהלומים G-H-I-J Near Colorless:
יהלומים בצבע G נוטים להיות כל כך קרובים במראה ליהלומים בצבע F, שזה יכול להיות די קשה לאדם ממוצע להבדיל ביניהם כאשר הוא צופה ביהלומים בתנאי תאורה רגילים.
נראה שאנשים מתחילים להבחין בצבע יהלום בקלות רבה יותר סביב צבע H, וזאת בגלל שיהלומים בטווח כמעט חסר צבע אמנם מראים מעט צבע, אבל לא עד כדי נראות צהובה חלשה. זו הסיבה שיש טווח המיועד לצהוב חלש וטווח המיועד ליהלומים בעלי צבע צהוב ברור.
חלק האנשים יכולים לקלוט קצת צהבהבות ביהלום בצבע I, אבל הם לא מסוגלים בדרך כלל לתאר את מה שהם רואים. לפיכך זוהי דרגת צבע ממש טובה שכדאי לשקול אם ברצונך לחסוך קצת כסף, או למקסם את משקל הקראט של היהלום, תוך שמירה על מראה היהלום בצבע לבן.
יהלומים בצבע J מראים מעט יותר צהבהבות מיהלומים בצבע I, ונראה שלאנשים קל יותר לזהות רמז לצבע צהוב ביהלומים בצבע J, במיוחד אם הם משווים אותם ליהלומים בצבעי G שהוא עדיין חסר צבע.