ייעוץ חינם – 03-6130028

ייעוץ חינם:
03-6130028

חבר בורסת היהלומים

טעויות נפוצות בקניית יהלומים או טבעת יהלום

  • טעויות נפוצות בקניית יהלומים או טבעת יהלום
    ברוב המקרים הלקוח יקנה יהלום באמצעות תכשיטן מסורתי, ולא באינטרנט. הקונה יוכל לראות גדלים, צורות ואיכויות שונות של יהלומים ממקור ראשון; מה שמאפשר רכישה מושכלת ובטוחה יותר (היו מודעים לכך שתמונות "ממשיות" המוצגות באינטרנט לרוב אינן תואמות את הניראות בפועל ). במקרים מסוימים, הלקוח עשוי להחליט לרכוש מהתכשיטן המקומי על סמך השירות והבחירה שלו. בכל מקרה, כשאתה קונה יהלום אצל תכשיטן מסורתי, זכור את הדברים הבאים:
    הטעות מספר אחת שעושים בעת רכישת יהלום היא להטעות באיכות החיתוך.קשה יותר להגדיר חיתוך מאשר צבע או ניקיון ולכן לעתים קרובות מתעלמים מהחיתוך או מציגים מצג שווא.
    לדוגמא: מוצגים שניים או שלושה יהלומים באיכויות חיתוך שונות, במאמץ למכור את מיטב האפשרויות הזמינות. הלקוח עשוי לבחור באפשרות הטובה ביותר המוצגת, וזה לא בהכרח יהלום שחתוך היטב. זה פשוט הטוב מכל מה שזמין כרגע בחנות הספציפית הזו.
    טעות נוספת : רכישת יהלום בחיתוך עמוק. יהלום בחיתוך עמוק שוקל יותר ונראה קטן ביחס למשקלו. המשקל"מוסתר" בעומק היהלום בניגוד לרוחבו. יהלומים אלו מוגדרים כבעלי ליטוש גרוע ופחות יקרים לקראט, הם נפוצים ברוב חנויות התכשיטים. לקוח עשוי לרכוש יהלום במשקל 1.00 קראט שנראה למעשה כמו יהלום במשקל 0.90 קראט מכיוון שהוא חתוך עמוק מדי.
    מכיוון שיהלומים בחיתוך טוב מאד או מעולה יקרים יותר לקראט מאשר חיתוכים גרועים או בינוניים ,קשה להשיג יהלומים בחיתון מעולה בחנויות תכשיטים מסורתיות. יהלומים חתוכים גרוע או בינוני עולים פחות לבעל החנות , ניתן למכור אותם במחיר נמוך יותר, ולשנע מהר יותר את המלאי של התכשיטן כך שהתמריץ לבעל החנות להחזיק אותם הוא גדול מאד.
    הנחיות ה-FTC (רשות המסחר האמריקנית ) לחניות תכשיטים קובעות שכל צבע או דרגת ניקיון שצוינו על ידי המוכר חייבות להיות בטווח של עד דרגה אחת ממה שהיא מוערכת על ידי שמאי מוסמך בלתי תלוי . המשמעות היא שאם אתה רוכש יהלום שהמוכר מציג כ-G/VS2, והוא מוערך מאוחר יותר כ-H/SI1, אין לך עילה משפטית מול התכשיטן. למרבה הצער, מרחב פעולה זה מעודד תכשיטנים לשדרג את ציוניי היהלומים שלהם; תכשיטן שיש לו יהלום בצבע G רשאי להציג אותו בתור F.

    בחוק הישראלי אין שום התייחסות לנושא הצגת תכונות היהלום לא בצבע ולא בניקיון וכל אחד יכול להציג את היהלום לפי שיקולו – בקיצור השוק פרוץ לחלוטין

    אי אפשר לשפוט במדויק את הניקיון והצבע של יהלום ברגע שהוא משובץ. פגמים מוסתרים בקלות מתחת לשיניי השיבוץ והצבע מוסתר על ידי השתקפויות מהטבעת עצמה. אל תרכוש יהלום מעל $1000 (אלא אם כן הוא מתועד GIA,) מבלי לראות אותו מחוץ לטבעת (רצוי עם זכוכית מגדלת), כדי שתוכל לראות ממקור ראשון מה אתה מקבל.
    דירוג הצבעים בחנויות ידוע לשמצה. GIA עושה מאמצים רבים כדי ליצור סביבות סטנדרטיות והדרכה לדירוג צבעים. אין לקבל את ציון הצבע של התכשיטן כתחליף. בעוד שדירוג צבע ליהלומים קטנים ניתן בדרך כלל בטווחים (למשל צבע G-H); ליהלום מרכזי, קבל רק דירוג של מעבדת GIA. אם תכשיטן נותן טווח צבעים על יהלום מרכזי (למשל "יהלום זה הוא בדרגת צבע G/H") קרוב לוודאי שהיהלום לא עבר דירוג בשום מעבדה, על אחת כמה וכמה GIA, ודרגת הצבע שהתכשיטן מציג אינה אמינה.
    סט מאסטר לדירוג צבע יהלום.
    אם יש לך ספקות לגבי ציון הצבע שניתן לך על יהלום, שאל את התכשיטן אם אתה יכול להשוות אותו לסט הצבעים הראשי שלו בחנות. סט צבעי מאסטר הוא סט סטנדרטי של יהלומים המציגים את דרגות הצבע השונות. על ידי הנחת היהלום שלך ליד סט המאסטר, אתה אמור להיות מסוגל לראות היכן הוא מתאים בספקטרום הצבעים של GIA.
    ללא סט מאסטר, או מידה אובייקטיבית אחרת, היזהר מאוד בעת השוואת צבע ביהלומים. על ידי ביצוע השוואות לא תקינות תכשיטן יכול לעתים קרובות למכור ללקוח צבע לא נכון. לדוגמה, ללקוח מוצגים שני יהלומים, אחד מתואר כצבע "G", אחד מתואר כצבע "H"; הלקוח רואה שההבחנה בין הצבעים ברורה ומחליט שעליו לעבור לצבע הגבוה יותר. הבעיה במקרה זה היא
    שהלקוח אינו יודע אם שני היהלומים מדורגים בצבע של GIA. אין לבצע השוואה מבלי לראות תחילה את התעודות בפועל של היהלומים המדוברים.
    ייתכן והלקוח משווה בין שתי צורות שונותדבר שאינו נכון. צבע הגוף מופיע ביתר קלות בצורות יהלומים מסוימות; לדוגמה, השוואת יהלום אמרלד H עם יהלום עגול G תניב הבדל צבע בולט יותר מאשר השוואה בין שני יהלומים עגולים או שני אמרלדים.
    הלקוח אינו יודע אם שני היהלומים הם באותה איכות חיתוך. איכות החיתוך משפיעה על הברק ועל הצבע הנראה של יהלום. אם נשווה יהלום עגול בחיתוך טוב בצבע H , לחתוך G מצוין ,אזי יהיה שיפור צבע בולט יותר מאשר אם משווים שני חיתוכים דומים. כלומר תמיד יש להשוות איכות חיתוך זהה.בקביעת דרגת חיתוך, אל תתיסו לדבר המוכר. התיחסו לדרגת חיתוך GIA .
    משקל היהלום
    שים לב שמשקלי קראט יהלומים מעוגלים לעתים קרובות כלפי מעלה. לדוגמה, יהלום במשקל 0.69 קראט עשוי להיות מתואר כ-3/4 קראט. אמנם זו נורמה מקובלת ביהלומים לא מתועדים (למשל יהלומים קטנים מאד), אבל זה לא מקובל ביהלום מתועד. בקש תמיד את המשקל המדויק של קראט, ואת המחיר לקראט, כדי שתוכל להשוות יהלומים בקלות ובדייקנות.
    בקש לראות עותק של דוח הדירוג של GIA לכל יהלום שאתה שוקל לקנות. אל תרכוש מתכשיטן שלא מוכן או לא יכול להראות לך את תעודת היהלום לפני הרכישה
    יש להבחין בין יהלום מתועד GIA ליהלום שאושר על ידי גמולוג מוסמך GIA. במקרה הראשון, היהלום דורג במתקן GIA עצמאי, בסביבה סטנדרטית, על ידי גמולוג GIA שהוציאו דוח דירוג GIA ליהלום. במקרה השני, היהלום דורג על ידי עובד חנות תכשיטים שעבר הכשרה על ידי GIA. ליהלום אין תעודת GIA, ולא סביר שהיהלום אכן דורג בהתאם לתקני GIA.
    זכור שבערך 1/3 מהיהלומים טופלו בצורה כלשהי ( יהלומים מטופלים). אמנם טיפולים אלו עשויים לגרום ליהלום להיראות טוב יותר, אך הם משפיעים לרעה על הערך והחוזק של האבן. אחד היתרונות של יהלומים שתועדו על ידי מעבדת GIA הוא שכל טיפול ייחשף בצורה בולטת. ללא גילוי זה, אין מצב שהלקוח הממוצע יזהה יהלום מטופל. אותו דבר ביהלום טבעי ויהלום שיוצר במעבדה.
    לרוב, ליהלומים והטבעות המוצעים בחנות תכשיטים אין תג מחיר, אלא רק מספר מודל או ברקוד. לחלופין, ייתכן והצורף ידפיס מחיר, אך ישתמש במחשבון כדי לחשב את ההנחה על כל יהלום שאתה שואל עליו. שני המצבים מאפשרים לקמעונאי להתאים את המחיר במקום, על סמך מה שהוא מאמין שאתה מוכן לשלם היזהר מאוד.
    יהלומים כמעט אף פעם לא נמכרים בפחות משווי השוק האמיתי שלהם. מכירות סוף עונה,הנחות וקופונים לא מאפשרות לרכוש יהלום בפחות מערכו, רק בתמורה נמוכה יותר מערכו הגבוה כשהוא לא במבצע. חנויות תכשיטים מסורתיות נותנות תג מחיר גבוה על יהלומים. עם זאת, בתמורה אתה מקבל שירות פנים אל פנים והזדמנות לראות את היהלום לפני שאתה קונה.
    אחריות וערבויות תכשיטנים
    רוב התכשיטנים מציעים אחריות ו/או החזר בכל רכישה. אמנם החזר וטריידאינן בעלות ערך (בתנאי שאין אותיות קטנות), הצעות אחרות עשויות להיות בעלות ערך נמוך יותר ממה שנראה בהתחלה. בעת סקירת מדיניות של תכשיטן, תמיד:
    בקשו לראות כל אחריות או ערבות בכתב לפני הרכישה. מספר מפתיע של ערבויות והבטחות של תכשיטנים אינן בכתב.
    בדוק היטב מה האחריות שלך מכסה מלבד הניקוי והבדיקות הסטנדרטיות בחינם. למרות שהן עשויות להיראות כך בהתחלה, רוב הערבויות אינן מכסות אובדן, גניבה או נזק. אחריות תכשיטן כמעט אף פעם לא באה במקום הביטוח. רוב ההסכמים גם אינם מכסים את עלות העבודה הנדרשת כתוצאה מבדיקה חינם.
    דע מה ההתחייבויות שלך על פי כל הסכם. לעתים קרובות הניקיונות והבדיקות אינן רק בחינם; הן נדרשות לשמור על האחריות בתוקף. שים לב היטב מה נדרש מהרוכש כדי לשמור על האחריות.
    הגנה על היהלום שלך לאחר הרכישה
    אם אתה צריך להשאיר את היהלום שלך אצל צורף (כדי לשבץ אותו בטבעת, או לנקות או לתקן טבעת קיימת), ואתה מודאג מהאפשרות שהצורף עלול להחליף את היהלום ליהלום עם ערך נמוך יותר, נקוט אחד או יותר מאמצעי הזהירות הבאים:

בתמונה: חריטת לייזר על היהלום של מספר תעודת GIA


  • אם על היהלום שלך מוטבע מספר תעודת GIA , הקפד לציין את מיקום הכיתוב כדי שתוכל למצוא אותו שוב כשהיהלום יוחזר אליך. עדכן את התכשיטן במספר התעודה; זה יציין לתכשיטן שאתה מודע למאפיין האבטחה הזה, זה גם יבטיח שבעת החלפת טבעת או תיקון של הטבעת, הכיתוב לא מעורפל או פגום בטעות.
    בקשו מהתכשיטן להראות לכם את הפגמים של היהלום בעזרת זכוכית מגדלת לפני שאתם משאירים אותו אצלו. השווה את מה שאתה רואה מתחת לזכוכית עם הסימונים בתעודה שלך (אם אין בתעודה שלך ציור של התכלילים, בקש מהתכשיטן לערוך שרטוט פשוט של מיקום וסוג התכלילים). כעת תוכל לזהות באופן אמין את היהלום שלך . זה יסיר כל פיתוי מצד התכשיטן להחליף את היהלום .
    אם היהלום שלך הוא בעל ערך גבוה מאוד, קח אותו לשמאי בלתי תלוי לפני שאתה משאיר אותו אצל מישהו אחר. בקש מהשמאי לבדוק את היהלום ולהעלות את הממצאים על הכתב. חזור לאותו שמאי לאחר השארת היהלום אצל צד שלישי כלשהו. השמאי יכול לבחון שוב את היהלום כדי לאשר שהוא זהה לזה שהוערך במקור.

התקשרו אלינו 03-6130028 דילוג לתוכן